Новини
Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці консультує: правила охорони праці для підприємств громадського харчування
01 Серпня, 2024 р., 16:19
Літо триває, і мешканці та гості Одеси полюбляють відпочити в
прохолодних залах та на терасах кафе, ресторанів, невеличких кав’ярень,
кондитерських та ін. І мало хто з них замислюється над тим, як не одержати
травму під час відпочинку.
Фахівці Південного міжрегіонального управління Державної служби з
питань праці звертають увагу не лише відвідувачів, а й працівників закладів
громадського харчування на додержання правил безпеки, щоб не травмувати
ні відвідувачів, ні персонал.
Вимоги Правил охорони праці для підприємств громадського
харчування (НПАОП 55.0-1.02-96) окреслюють завдання техніки безпеки у
закладах харчування за допомогою вивчення особливостей процесів
виробництва та обслуговування, аналізу причин, що приводять до нещасних
випадків та професійних захворювань, та розробки конкретних заходів щодо
їх попередження.
Для запобігання виробничого травматизму в закладі громадського
харчування необхідно регулярно проводити інструктажі з питань охорони
праці.
Всі працівники закладу мають проходити медогляд і мати особові медичні
книжки. Медогляд проводиться як при влаштуванні на роботу (попередній),
так і під час роботи (періодичний).
Тільки пройшовши всі інструктажі і медогляд, ознайомившись з правилами
і особливостями роботи в закладі, працівники допускаються до роботи.
Для забезпечення безпечної роботи в закладі громадського харчування
необхідно:
- експлуатувати електромережі, електроприлади та іншу електроапаратуру
тільки у технічно справному стані, враховуючи рекомендації підприємств-
виготовлювачів;
- групові освітлювальні та силові щитки повинні розміщуватися поза залами
або біля входу до них;
- у приміщеннях для зберігання горючих продуктів, тари або продуктів у
горючій упаковці для підключення засобів механізації слід встановлювати
тільки триполюсні розетки із заземлювальним контактом;
- продукти та тару слід транспортувати шляхами, що не перетинаються з
виходами для відвідувачів.
В закладі забороняється:
Як шахраї маніпулюють: дивіться чергову серію проєкту «Кібербезпека.UA» про соціальну інженерію
01 Серпня, 2024 р., 10:54
Про розповсюджені прийоми аферистів і як не піддатися їх психологічному впливу та маніпуляціям розкажуть кіберполіцейський Віталій Кузьменко, реп-виконавиця Alyona Alyona, фахівець у сфері інформаційних технологій та захисту даних Віталій Якушев і директорка Центру медіааналітики «Cyber Media Track» Анастасія Кондрико.
Вклеювання фото у паспорт громадянина України у 25 та 45 років: де і як отримати послугу
31 Липня, 2024 р., 13:38
https://rada.info/upload/users_files/04380711/5e6f319cad072e39689779145293d22d.docx
Державна програма-Енергонезалежність домогосподарств
31 Липня, 2024 р., 10:50
❗️Починаючи з 2⃣0⃣ липня у відділеннях Ощадбанку можна подавати заявки на кредитування для придбання обладнання з метою забезпечення енергією з альтернативних джерел у рамках державної програми під 0⃣%. Купувати за цією програмою можна сонячні чи вітрові гібридні системи енергопостачання потужністю до 10кВт для приватних будинків 🏡. Проєкт реалізується Урядом України спільно з Фондом розвитку підприємництва.
Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці консультує
29 Липня, 2024 р., 15:49
Як оцінити ризики від теплового стресу?
Якщо існує ймовірність теплового стресу, ви повинні оцінити ризики для працівників та враховувати таке:
- інтенсивність роботи – чим більше людина працює, тим більше тепла виділяється тілом;
- робочий клімат –включає температуру повітря, вологість, рух повітря та роботу поблизу джерела тепла;
- спеціальний одяг та засоби індивідуального захисту – вони можуть перешкоджати потовиділенню та іншим способам регулювання температури;
- вік працівника, тип статури та медичні фактори можуть впливати на їх переносимість спеки.
Наприклад, оптимальні та допустимі показники мікроклімату є різними для різних категорій робіт за показниками важкості, але верхньою межею температури на постійних робочих місцях(тобто там, де працівник проводить більш ніж половину свого робочого часу або не менше двох годин поспіль), є температура + 28º С.
Регулярно проводьте опитування працівників щодо перших ознак теплового стресу!