Рідна людина, близький друг, колега по роботі, сусід із будинку. В усіх зараз хтось боронить Україну або повернувся з війни.

Дата: 15.07.2024 10:37
Кількість переглядів: 28

Фото без опису

Усі ми змінюємося. Під впливом часу, набутого досвіду, сторонніх факторів. І те, що ці зміни інші іноді не хочуть прийняти, дратує. Ну правда ж?

❓ Що має знати суспільство про колишніх військових? Що їхні зміни набагато складніші, значно серйозніші, а бажання отримати теплу підтримку, розуміння та дружнє плече не менше, ніж у цивільних. І завдання українців – знати й розуміти, як створити сприятливі умови для захисників / захисниць у поверненні до цивільного життя.

💬 «Треба уважно слухати і всі думки ветеранів сприймати такими, які вони є. Тобто, у тих словах ніколи у житті не буде підтексту. Хлопці, що прийшли із фронту, говорять те, що вони дійсно думають», – впевнена Тетяна Пономарь, дружина ветерана.

Універсальної формули допомоги не існує. Як усі люди різні, так і варіанти відновлення: комусь хочеться побути наодинці, відпочити та подумати, для іншого важливо не сидіти на місці та активно спілкуватися. Однак кожному й кожній потрібно дати можливості відновитися тим шляхом, який він або вона бачить для себе найкращим.

💬 «Є короткий проміжок часу, коли захисник чи захисниця задовольняє свої базові потреби – сон, їжа, безпека. У такий період людині краще дати спокій: не турбувати запитаннями і будь-якою надмірною увагою. І точно не можна кидатися «рятувати» свого рідного, якщо він спить більше, ніж вам здається нормальним. У жодному разі не намагайтеся навантажити купою всіляких нових справ – роботою, бізнесом, будь-якою активністю. Вам здається, що таким чином ви дистанціюєте ветерана від проблем, але насправді лише відтерміновуєте флешбеки і тригери», – пояснює експертка Оксана Коляда, полковник запасу, ветеранка.

Більше таких рекомендацій для взаємодії з повагою до гідності та досвіду кожної людини 👇🏼

📕 у спеціальному розділі «Довідника безбар’єрності» – «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» 📲https://bit.ly/3JKOTal

🎥 та у створеному на його основі однойменному освітньому серіалі, який можна переглянути на Дія.Освіта – https://bit.ly/3UYvZSK або на YouTube «Ти як?» – https://bit.ly/4aZfBZ0

Проєкт реалізовано у межах ініціативи першої леді Олена Зеленська.

А почати варто із розуміння того, що може вирізняти людину з бойовим досвідом 👇

🔼 Незручність у спілкуванні

Ветерану / ветеранці нерідко властиві замкнутість, бажання закритися від оточення. Вони можуть вважати, що тільки люди із бойовим досвідом здатні їх зрозуміти. Все це призводить до певної скутості у спілкуванні.

🔼 Труднощі з концентрацією та запам’ятовуванням

У бойових умовах людина недосипає, недоїдає, може отримати контузію. Під дією постійного стресу когнітивні функції знижуються: погіршується пам’ять, концентрація, здатність сприймати інформацію, навчатися тощо. Для фізичного та психологічного відновлення потрібен час.

🔼 Зміни в роботі, бізнесі, професії

Під час виконання завдань із захисту Батьківщини людина відчувала свою значимість. Після повернення до цивільного життя цього може не бути, а отже стає важливим знайти своє нове місце в житті. Необхідно підтримувати ці прагнення та надавати ветеранам / ветеранкам можливості для розвитку.

🔼 Бажання повернутися до військового життя

Буває так, що у людини після отримання бойового досвіду кардинально змінюються пріоритети. І те, що було цінним до війни, вже не відкликається. Вихід із цього незрозумілого, «чужого» життя ветерани та ветеранки бачать у поверненні до військової служби.

💬 «Якщо в людини більше місяця тривають «післявоєнні» реакції: проблеми зі сном, сильне нервування, постійна настороженість через згадки про минуле, очікування небезпеки, перепади настрою, нав’язливі думки про пережиті події тощо – зверніть на це увагу. Членам родини варто спробувати спонукати людину звернутися до фахівця», – пояснює Родіон Григор’ян, військовий психолог.

🎥 Освітній серіал «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» створено з ініціативи Міністерство цифрової трансформації України у межах комунікаційної кампанії «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олени Зеленської. Проєкт реалізовано за підтримки Координаційний центр КМУ / Mental Health UA, ГО Безбар’єрність та компанії Visa – учасниці спільноти «Бізнес без бар’єрів».

#bezbariernist#безбарєрність#barrierfree


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь