ОТРИМАЛИ ІНФОРМАЦІЮ, ЩО БЛИЗЬКА ВАМ ЛЮДИНА ПОТРАПИЛА У БІДУ? НЕ ПАНІКУЙТЕ І НЕ РОБІТЬ НЕОБДУМАНИХ ВЧИНКІВ – ВІДРАЗУ ДЗВОНІТЬ РОДИЧУ АБО В ПОЛІЦІЮ

Дата: 06.07.2023 09:11
Кількість переглядів: 22

 

Правоохоронці Одещини вкотре застерігають громадян від шахраїв, радять завжди перевіряти отриману інформацію, а також проінформувати всіх своїх близьких, друзів, знайомих про аферистів, аби вони не потрапили на їхній гачок.

Сьогодні, на жаль, стає все більше бажаючих заробити гроші без особливих зусиль, шляхом обману. Шахрайство як окремий вид злочинної діяльності постійно розширюється у своїх різновидах, охоплює значну кількість галузей та вражає різні верстви населення.

Одним із найпоширеніших видів шахрайства залишаються раптові дзвінки вночі або вранці, коли люди відпочивають, і при отриманні неприємної та шокуючої новини, не здатні раціонально оцінювати ситуацію та приймати правильні виважені рішення. На такі хитрощі найчастіше реагують люди похилого віку.

Схема ця така. За допомогою мобільного телефону зловмисники здійснюють підбір номерів за зростанням або зменшенням останньої цифри, а додзвонившись, повідомляють людині, приміром, що її родич затриманий співробітниками поліції за скоєння ДТП з потерпілими або загиблими, зберігання зброї або наркотиків, заподіяння тяжких тілесних ушкоджень тощо. Разом з тим, вони відразу зазначають, що є можливість за певну суму грошей допомогти «вирішити питання» і уникнути покарання. Для цього необхідно переказати їм гроші на рахунок мобільного телефону, банківську картку або передати особі, яка за ними невдовзі приїде.

Люди в подібних ситуаціях зазвичай знаходяться у шоковому стані і, не замислюючись, намагаються відразу допомогти своєму родичу, переказуючи гроші шахраям.

Закликаємо громадян бути свідомими, раціонально мислити, аналізувати та перевіряти отриману інформацію і не робити поспіхом все, що кажуть незнайомці. Також просимо провести профілактичні бесіди зі своїми літніми родичами та знайомими, адже вони є найуразливішою категорією населення, через свою надмірну довірливість найчастіше стають жертвами шахраїв. Їм треба пояснити, що, перш ніж віддавати зловмисникам свої гроші, вони повинні не панікувати, а зв’язатися з людиною, про яку йде мова, або з тим, хто на той момент може бути поряд з тією людиною. А якщо зробити це не вдалося, то подзвонити в поліцію через спецлінію «102».

Не зволікайте, поставтеся дуже серйозно до цієї теми, адже краще попередити злочин, аніж потім жалкувати про наслідки.

 

Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь