Пошук

Як підготуватись до зими ?

Дата: 08.11.2022 09:16
Кількість переглядів: 86

 

З початком осінніх холодів та опалювального сезону люди поділилися на 2 категорії – ті, хто мерзнуть дома, і ті, хто ні. Ті, хто не мерзне – радіють, що зробили все, що змогли для утеплення своєї оселі. А ті, хто мерзне – планують, що б такого зробити. Власне ця стаття для них.

Найкращий спосіб не мерзнути це, звісно, з настанням весни і тепла не забути на радощах про холод, а почати активно працювати над утепленням свого помешкання. В цьому вам допоможуть наші попередні статті: «Зовні чи зсередини? Як? Чим? І скільки коштує? – утеплення стін у запитаннях та відповідях»  та «Готуй вікна з літа!». До речі, деякі методи утеплення цілком можна реалізувати і восени, коли ще немає морозів та дощів.

Але що ж робити тим, в кого або немає або коштів або часу або ще є якісь причини, що унеможливлюють  проведення повноцінного утеплення? Мерзнути? Ні!

Наші поради допоможуть вам зберегти дорогоцінне тепло у ваших оселях!

Розпочнемо, як завжди, з вікон.

Загальні віконні поради:Foto 1

Закривайте вікна шторами із цупкої матерії. Але пам’ятайте, що батареї опалення не бажано закривати шторами – вони будуть перешкоджати проходженню тепла в приміщення.

Якщо є можливість – повісьте жалюзі. Вони теж будуть перешкоджати надходженню холодного повітря від скла.

Не забувайте про провітрювання! Свіже повітря необхідно не менше ніж тепло. Але не залишайте відчинене вікно надовго. Найкращій варіант – залпове провітрювання – коли відкриваються всі фрамуги на 10-15 хвилин у всій квартирі одночасно. Так стіни не встигнуть охолонути, а повітря зміниться. Чим на вулиці холодніше, тим менший час потрібно для провітрювання. Вдягніть теплий светр щоб уберегтися від протягів. А якщо у вас маленькі діти, то пограйтесь із ними в палатку – накрийтесь ковдрою з головою. Чи йдіть гратися у ванну. Поки тато з малюком бавиться водичкою, мама може провітрити. За 10 хвилин повітря в квартирі нагріється і малюка можна буде дістати із ванни.

Якщо ви маєте пластикові або дерев’яні вікна зі склопакетом, вам, як правило, немає про що турбуватися. Хоча мінімальних зусиль вам, все ж, докласти варто.

Підготовка вікон зі склопакетом до зими:

  1. Вимийте вікно – мити його можна лише неабразивним засобом.
  2. Змастіть гумовий ущільнювач рідким силіконом (силіконовим маслом, гліцерином). Він продається в будівельних магазинах, автомобільних та комп’ютерних магазинах.
  3. Змастіть маслом всю фурнітуру.  Деякі фірми із продажу вікон продають також і спеціальні набори для догляду за вікнами. Він складається з поліролі для догляду за поверхнями ПВХ і алюмінієвих профілів; олівця для догляду за гумовими (EPDM) ущільнювачами віконних і дверних стулок та спеціального мастила для тертьових елементів.
  4.  

    Фото з сайту http://vikond.rv.ua
    Фото з сайту http://vikond.rv.ua
  5. Перевірити чи немає ніде (особливо зовні) щілин та чи не виглядає ніде піна – вона руйнується під час контакту з повітрям, тому її важливо ізолювати, бажано використовуючи спеціальні захисні плівки.
  6. Відрегулюйте фурнітуру – переведіть її в режим «Зима», якщо у ваших вікон передбачене сезонне регулювання. Ви можете викликати спеціаліста для проведення цієї операції.  В Рівному таку послугу можна замовити у фірми Карат, Вікна-стиль. У фірми Віконд вартість такої послуги становить 100 гривень за перше вікно і 50 за наступні. У вартість входить регулювання та змащення фурнітури і гумового ущільнювача.

Підготувати дерев’яні вікна до зими складніше. Але за умови правильного проведення всіх робіт їх можна утеплити так, що вони будуть майже як вікна зі склопакетом.

Перш за все – перевірте всю фурнітуру  – гачки, шпінгалети, завіси – вікно має зачинятися так, щоб не було найменших шпаринок.  Перевірте наявність всіх стяжок, та добийтеся того, щоб переплети були міцно притиснуті один до одного. Скло має бути цілим. Якщо є тріщини, а  замінити скло немає можливості – то змастіть тріщину безколірним лаком і, після висихання, проклейте скотчем. Штапики також мають бути цілими. В ідеалі – посадженими на силікон, в крайньому разі ви можете нанести прозорий силікон в щілину між штапиком та склом.

Існує як мінімум 3 підходи до утеплення дерев’яних вікон. Зупинимось на них детальніше:

Утеплення старим дідівським способом. Точніше їх є безліч але суть зводиться до одного: великі щілини затикаємо ватою, розмоченим папером, старим ганчір’ям, поролоном. Зверху стики стулок та рами заклеюємо папером, змоченим мильною водою. Або спеціальною «самоклейкою» придбати яку можна в будівельних магазинах,  магазинах канцтоварів і базарі за ціною від 6 грн (залежно від довжини та ширини). Головний мінус такого утеплення – весною це все треба буде виколупувати та відшкрібати, а на зиму повторювати всю процедуру.

фото4_изоляция

Більш сучасний спосіб – це утеплення різноманітними прокладками на клейкій основі.  Зараз є великий вибір прокладок різного профілю на клейкій основі – як пласких так і трубочок різного діаметру. Вам необхідно виміряти по периметру вікно та стулки. Визначитись із профілем прокладки, якщо ви обираєте трубчастий – то підібрати необхідний діаметр, залежно від розмірів шпарин на вашому вікні. Придбати все необхідне і наклеїти. Із мінусів – цей спосіб теж недовговічний – 2-3 роки максимум, а на фрамугах, чи якщо ви часто відкриваєте-закриваєте вікно – то і один рік. Головна перевага порівняно із заклейкою вікон – ви можете відкривати вікно у будь-який потрібний момент.

Найнадійніший спосіб – комплексне відновлення  дерев’яного вікна. Це найбільш затратний спосіб – як фінансово так і по часу та докладеним зусиллям. Але він дає найкращий варіант. У разі чіткого виконання всіх технологічних етапів можна досягти практично ефекту склопакету. Температура в приміщенні, як правило, підвищується на 3-5 градусів, а термін використання такої трубки – 20 років. В цьому разі спеціальний профіль – трубочки різного діаметру з хвостиком-«ялинкою» встановлюються у спеціально прорізаний паз.

фото5_Uteplennya-vikon (1)

 

Радіатори опалення:

Зрозуміло, що простір перед радіаторами має бути вільним, вони не мають бути закриті щільними екранами або меблями. Бажано що б штори були короткими і не закривали батарею, адже тканина (особливо цупка) також перешкоджає надходженню тепла.

Пофарбуйте батарею в темні кольори – це збільшить надходження тепла від неї на 1-2%.

Слідкуйте, що б вони прогрівалися рівномірно. Якщо є частина батареї, яка не прогрівається, то це, найймовірніше – повітряна пробка. Ви можете самі спробувати усунути її – необхідно підставити відро і повільно відкрити клапан на батареї. Дочекайтеся поки не піде вода. Будьте обережні – вода буде гарячою. Якщо самі не справитесь – зателефонуйте і викличте майстра, наприклад з ЖЕКу.

фото7

Тепловідбивний екран за батареєю. Частина тепла втрачається через стіну за радіатором опалення.  Фактично батарея гріє тонку стіну на вулицю, а не тільки повітря в кімнаті. Якщо батарея встановлена в ніші – то ці втрати зростають ще на 3-4% . Щоб запобігти їм – за батареєю встановлюють тепловідбивний екран. Його досить легко виготовити самостійно. Це шар фольги з утеплювачем – в магазинах є їх широкий вибір – різної товщини та з різним утеплювачем. Встановити його легко – акуратно просовуєте утеплювач між батареєю та стіною та рівномірно розправляєте, краї закріплюєте за допомогою клейкої стрічки, скоб або клею. Якщо ж є можливість зняти батарею, тоді краще виготовити більш складну конструкцію. Той самий утеплювач з фольгою прибиваєте чи наклеюєте до твердої основи – наприклад, ДСП, а ще краще – якщо це буде решітка, так прошарок повітря між батареєю та стіною буде ще більшим. А вже цей «бутерброд»  кріпиться до стіни та навішується батарея. Пам’ятайте, що екран, за можливістю, має виступати за батарею на 10-15 см з кожної сторони. Тепер максимум тепла буде надходити до кімнати, а не гріти вулицю.

Якщо ви живете на першому поверсі то килим на підлозі або лінолеум на повстяній основі вам зовсім не завадить. Тільки пам’ятайте, що такий лінолеум не можна приклейувати до підлоги, інакше він втратить свої властивості. Килим також стане в нагоді, якщо одна із зовнішніх стін у вашій квартирі особливо холодна. Звісно, найкраще рішення – утеплити її але для початку варто повісити килим який буде перешкоджати втратам тепла.

І останній момент на якому хотілось би зупинитися окремо. Це вологість повітря в приміщенні. Якщо в квартирі занадто сухо, то для відчуття комфорту людині треба більш високу температуру, ніж тоді, коли вологість в нормі.  Комфортною для людини вважається вологість в межах 40-65%. Отже варто придбати гігрометр та перевірити вологість, особливо якщо за градусником ніби в приміщенні доволі тепло, а вам холодно.

Теплої зими всім нам!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь