Пошук

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 19.10.2022 11:53
Кількість переглядів: 103

Шкідники сходів озимих зернових культур

Зерновим колосовим культурам можуть шкодити більш ніж 50 видів комах. В осінній період озимим хлібам можуть завдавати великої шкоди личинки хлібної жужелиці, гусениці озимої совки, злакові мухи (гессенська, шведська, пшенична (чорна), багато видів злакових попелиць і цикад. Пряма шкода може виражатися у зменшенні кількості сходів, зрідженні посівів, ослабленні темпів зростання, зниженні продуктивної кущистості.

Крім того, при пошкодженні рослин шкідниками посилюється і розвиток хвороб. Попелиці і цикади здатні переносити вірусні захворювання і можуть істотно знижувати врожай озимих. У зв’язку з мінливими умовами вирощування зернових культур (поверхневий обробіток грунту без оберту пласта, порушення сівозмін і строків сівби) відзначається збільшення пошкоденості озимих культур злаковими мухами, попелицями, цикадки, личинками жужелиці та іншими шкідниками.

Інтенсивність заселеності посівів та рівень шкідливості шкідників в осінній період залежать від кліматичних умов та фітосанітарного фону грунту. Приміром, восени період шкодочинності хлібної жужелиці на озимині збільшується при випаданні значної кількості опадів. Особливо це стосується посівів зернових, розміщених після стерньових попередників, поблизу місць скупчення соломи, або ділянок засмічених падалицею зерна. Ознаками пошкодження цим видом є гофроване та понівечене листя рослин. Личинка хлібної жужелиці брудно-біла, голова і три грудних сегменти темно-бурі, довжина тіла дорослої личинки сягає до 25 мм. Живуть личинки у верхньому шарі грунту, у викопаних ними нірках поруч із рослиною. Лялечка жовтувата, у грунті знаходиться у земляній колисці. Зимують личинки в грунті на посівах озимих. Найчастіше зимують личинки другого і третього віків.

В умовах теплої затяжної осені зростає ймовірність сильного пошкодження посівів зернових злаковими попелицями, цикадками та злаковими мухами. При сприятливих умовах в осінній період злакові мухи можуть знищити більш ніж 60% сходів і завдати істотної шкоди сільськогосподарському виробництву. Найбільш поширеними видами цієї групи шкідників є гессенська, шведська муха і чорна пшенична.

При пошкодженні сходів різними видами злакових мух зовнішній вигляд пошкоджених рослин схожий – у них жовтіє і в’яне центральний лист. Зазвичай це відбувається в фазі 3-4 листків. Якщо основне стебло пошкоджене до початку утворення бічних стебел, то такі рослини, як правило, гинуть. У тих пошкоджених рослин, що вижили, зменшується кількість вторинних коренів, вміст цукрів, знижується зимостійкість, кущистість, що призводить до значної втрати врожаю. В одному стеблі зернових злаків, як правило, мешкає тільки одна личинка, яка належить до того чи іншого виду, за винятком гессенської мухи, в якої в одній рослині може мешкати кілька личинок.

Відчутної шкоди на озимому полі можуть завдавати гусениці озимої совки, які за сприятливих погодних умов можуть утворити осередки підвищеної чисельності й шкідливості. Обмежують чисельність озимої совки глибокою зяблевою оранкою; ретельним передвисівним ґрунтообробітком; скошуванням квітучих бур’янів на межах і узбіччях доріг, що погіршує умови живлення метеликів.

Небезпечними шкідниками сільськогосподарських культур в осінньо-зимовий період залишаються мишоподібні гризуни. В поточному році в районі склалися сприятливі погодні умови для розвитку та розмноження гризунів. Вони заселяють площі сільськогосподарських угідь і створюють загрозу пошкодження посівів зернових культур, ріпаків, багаторічних трав. Серед мишоподібних гризунів переважають польова та курганчикова миші. Звичайні місця резервацій мишоподібних – це багаторічні трави, лісосмуги, скирти. Захист посівів від гризунів проводять восени за наявності 3-5 колоній на 1 га. Винищувальні заходи включають в себе три основні методи: хімічний (заснований на застосуванні отруєних принад і газоподібних речовин), фізичний (використання механічних знарядь лову і знищення), біологічний.

Заходи захисту і боротьби

Осінній цикл захисту озимих зернових починається із важливого агроприйому – протруювання насіння озимих культур. Висів насіння, протруєного комплексним інсектофунгіцидним протруювачем Селест Топ, або іншим дозволеним до використання препаратом, заощаджує час і витрати на боротьбу зі шкідниками в період вегетації, передусім зі злаковими мухами, хлібною жужелицею, пилильщиком тощо. При цьому за рахунок стимулюючої дії тіаметоксаму ми отримаємо дружні вирівняні сходи, посилене формування кореневої системи озимих культур.

Еефективний захист зернових культур можна отримати, застосовуючи препарати в період масового заселення рослин шкідниками. Таким періодом можна вважати дві фази – сходів і кущення, які, як правило, збігаються із масовим льотом мух та відкладанням ними яєць, заселенням цикадками та попелицями. У цьому випадку ми можемо рекомендувати обробку препаратами де діючою речовиною є лямбда-цигалотрин, який швидко проникає крізь кутикулу шкідників і викликає параліч нервової системи. Препарат стабільний при зберіганні у баку обприскувача і в робочому розчині при обприскуванні. Норма внесення становить 0,15-0,2 л/га, або іншим дозволеним до використання в Україні препаратом.

Для контролю хлібної жужелиці, озимої совки необхідно застосовувати високоефективні, потужні інсектициди, які здатні швидко зупинити активне живлення. Одним із кращих препаратів у боротьбі з жужелицею є Нурел Д 55% к. е. Цей препарат є сумішшю ФОС із піретроїдами – хлорпіріфос + циперметрин, або іншим препаратом згідно «Переліку дозволених пестицидів в Україні». Оптимальним терміном обробки проти личинок хлібної жужелиці та гусениць озимої совки є фаза «сходи-початок кущення», коли переважають личинки 1-2-го віків. Однак при затяжній осені можуть знадобитися і додаткові обробки.

Оскільки личинки жужелиці виходять на поверхню грунту і рослин у сутінки та вночі, обробки посівів в цей час доби (за відсутності роси) будуть більш ефективними. Цей препарат можна також з успіхом застосовувати проти злакових мух і цілого ряду шкідників зернових культур.

Боротьбу з гризунами треба здійснювати, як у період масового розмноження, так і в період низької їх чисельності, коли вони зосереджених місцях резервацій. Якщо ж на посівах виявлено заселення шкідника з чисельністю 3-5 колоній на 1 гектар, необхідно вжити винищувальних заходів, застосовуючи хімічні або біологічні засоби захисту згідно «Переліку дозволених пестицидів в Україні».

Провідний спеціаліст                                       Оксана ЛЕЩУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь