ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 19.10.2022 11:50
Кількість переглядів: 139

Фото без опису

 

Застосування ретандантів на ріпаку та важливість термінів

        Останнім часом ми часто чуємо про те, що озимий ріпак вимерзає. Можна багато говорити про погану зимостійкість культури, несприятливі погодні умови або неякісне насіння, але наявність на достатньо близькій відстані полів, що перезимували, та полів, що вимерзли, наштовхує на думку, що питання не стільки в зимостійкості або погодних умовах, скільки у правильній підготовці полів до зимівлі. Крім зимостійкості сорту або гібрида, що, безумовно, дуже важливо, існує багато факторів, які впливають на перезимівлю культури. Двома словами усі ці фактори можна назвати «технологія захисту». Відсутність будь?якого елемента технології призведе до погіршення зимостійкості рослин та збільшить ризик вимерзання взимку. Для того, щоб створити рослині найбільш сприятливі умови для підготовки до зими, необхідно усунути конкуренцію з боку бур’янів, не дати шкідникам та хворобам пошкодити листкову поверхню та зміцнити кореневу систему рослин за допомогою регуляторів росту.

Рістрегуляція — один із базових елементів вирощування озимого ріпаку.

В багатьох господарствах Білгород – Дністровського району вже зійшов озимий ріпак, а в інших ще тільки сходить. Але потрібно вже подумати про його ріст регуляцію. Основне завдання регуляторів росту на ріпаку — це якраз не дати рослині витягнутися самій та відповідно, винести високо точку росту (більше 1см), яка при перезимівлі загине.

Фото без опису
Фото без опису

Головне питання зараз стоїть, коли ж проводити цей агрозахід?

Є стандартна рекомендація: вносити регулятори росту, коли ріпак досягне фази 4 або 5 листків. Цей захід в цю фазу досить добре працює, але коли ріпак посіяно з оптимальною густотою (450-500 тис/га), діаметр кореневої шийки в середньому 5-6мм, колір листя темно-зелений йде змикання рядків. А коли норма висіву більша, ніж оптимальна (600–700 тис/га), то тоді уже в фазі 3-ох листків рослини конкурують між собою, починають витягуватися. В цьому випадку перше внесення проводять у фазу 3-4 листка. Якщо посіви зріджені і немає конкуренції, то перше внесення можна змістити на 6-ий листок.

Через два – два з половиною тижні після першого внесення проводять огляд поля, аналізують стан посіву та умови розвитку ріпаку та приймається рішення про друге внесення ретарданту.

Норму витрати препаратів встановлюється залежно від стану посівів та погодних умов. Вона може становити від 0,5 до 0,8 л/га, а в окремих випадках до 1,0 л/га препаратів з діючою речовиною тебуконазол, 250 г/л, тобто, з розрахунку на 1 листок рослини ріпаку 37,5 г діючої речовини тебуконазол, 250 г/л,  препаратом  Карамба Турбо, РК 0,7-1,4л/га, або іншими препаратами дозволеними до використання в Україні, як в перше так і в друге внесення. Щодо використання Карамба® Турбо на ріпаку восени, то її можна застосовувати навіть при температурі від +5 °С, що є великою перевагою у порівнянні до препаратів на основі тільки азолів (для яких потрібна вища температура для роботи).

На посівах ріпаку, які відстають у рості (мають 3-4 листки, діаметр кореневої шийки – менше 4 мм, а листя має червоно-фіолетове забарвлення, ознака того, що рослинам недостатньо поживних речовин зокрема фосфору) в такому разі варто застосовувати  мікродобрива з стимулятором росту кореневої системи), цим самим ми забезпечуємо рослину фосфором та активний розвиток кореня, що позитивно вплине на перезимівлю.
Щоб ріпак перезимував, перед входженням в зиму він повинен бути такий:

Висота рослин – 10-15 см; кількість листків – 6-8 шт; товщину кореневої шийки – 8-12 мм; висота точки росту на поверхнею ґрунту не більше 1,0 см; довжину основного кореня – більше 15-20 см; відсутність ознак хвороб; глянцево-зелений колір листя, вміст цукрів в межах 20%.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь