Жителям окупованих територій треба розуміти, що перебування у захоплених містах не тільки ставить під загрозу їхнє життя, а й гальмує звільнення територій

Дата: 19.09.2022 16:30
Кількість переглядів: 114

Фото без опису

 

З початком навчального року загарбники почали все частіше використовувати школи та дитячі садки в окупованих містах для дислокації своїх підрозділів, паралельно змушуючи громадян відправляти дітей на навчання у офлайн-форматі. За відмову перетворювати школярів на “живий щит” для ЗС РФ батькам загрожують виселенням.

Жителям окупованих територій треба розуміти, що перебування у захоплених містах ставить під загрозу їхнє життя. Крім того, наявність у населених пунктах великої кількості мирних жителів не дає можливості українській армії діяти на повну силу та гальмує звільнення територій, оскільки для нас вкрай важливо уникнути жертв серед населення. Саме тому Генштаб ЗСУ наполегливо закликає жителів окупованих територій триматися якнайдалі від військових об’єктів, інфраструктури, яка використовується загарбниками, а також місць розташування військової техніки РФ, а уряд наполягає на обов’язковій евакуації“, – пояснює військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Єдиний вихід – евакуація.Спроби росіян закріпитися на захоплених територіях несуть як військовий, так і немілітарний характер: окупанти створюють у населених пунктах так звані “адміністрації”, проводять паспортизацію населення і готуються до проведення “референдумів”.

Важливо розуміти, що метою цих заходів є не покращення життя громадян, а перетворення їх на співучасників злочинів та утримання в окупованих містах та селах для подальшого використання у своїх цілях. У тому числі – в якості “живого щита”.

Не маючи можливості протистояти контрнаступу ЗСУ на полі бою, Росія намагатиметься тиснути на Україну та схилятиме до переговорів на своїх умовах, шантажуючи втратами серед мирного населення. При цьому на місцях посилюватиметься пропагандистський вплив: можливе блокування українських джерел інформації, нав’язування поразницьких настроїв та поширення фейків про дії української армії.

Оцінюючи ризики знаходження громадян на окупованих територіях, уряд України оголосив обов’язкову евакуацію із Донецької області. За півтора місяця із захоплених міст вдалося вивезти 16 тисяч людей. При цьому, з початку повномасштабної війни окуповані населені пункти Донецької області залишили три чверті населення.

У ході контрнаступу української армії обов’язкова евакуація може бути оголошена і в інших регіонах. Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що ці заходи будуть необхідні для мешканців окремих районів Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

Міністр нагадала, що під час обов’язкової евакуації держава безкоштовно забезпечує транспортування, проживання, харчування, медичні послуги та здійснює виплати для ВПО.

Якщо це обов’язкова евакуація, 2200 грн на кожну людину одразу після прибуття поїзда або іншого транспортного засобу, який використовується під час евакуації. А також 2000 грн на кожну дорослу людину, 3000 грн на кожну дитину чи людину з інвалідністю. Все, що потрібно людям, щоби пережити зиму, у них буде, і буде безкоштовно“, – зазначила Ірина Верещук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь