Як працює програма “Доступні ліки” під час війни

Дата: 02.08.2022 16:37
Кількість переглядів: 129

Фото без опису

Вже чотири місяці триває повномасштабна війна і тепер ми як ніколи розуміємо важливість доступу до медичних препаратів ?. Тому дуже важливо, що програма “Доступні ліки” продовжує працювати в умовах воєнного стану.

Для людей, що живуть з епілепсією, цукровим діабетом 1 та 2 типів, нецукровим діабетом, бронхіальною астмою, серцево-судинними захворюваннями, розладами психіки було простіше отримати необхідні ліки, зараз діють як паперові, так і електронні рецепти ?

Електронний рецепт (СМС з унікальним номером) ви можете отримати від свого лікаря навіть віддалено, якщо у вас є з ним контакт і лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я. В іншому разі ви можете звернутись до будь-якого лікаря первинної ланки, незалежно від того, чи підписували ви з ним декларацію чи ні.

Люди з цукровим діабетом можуть за рецептом отримати будь-який з 47 наявних препаратів інсуліну ? без доплати. Оскільки періодично тих чи інших лікарських засобів немає в наявності, лікарі можуть виписувати рецепт, вказуючи не торгову назву, а тип препарату: інсулін людський генно-інженерний короткої чи середньої дії, аналог інсуліну ультракороткої дії, аналог інсуліну тривалої дії або комбіновані інсуліни. Під час воєнного стану рецепти на інсулін діють протягом місяця.

Рецепт на інсулін та інші препарати, що використовуються для лікування цукрового та нецукрового діабету може виписувати лікарі-ендокринологи, дитячі ендокринологи, а також лікарі первинної ланки на основі раніше зробленого призначення ендокринолога чи дитячого ендокринолога ????

Рецепти на препарати для лікування бронхіальної астми та серцево-судинних захворювань можуть виписувати фахівці первинної ланки — терапевти, педіатри та сімейні лікарі.

Рецепти на препарати для лікування епілепсії виписують лікарі, що мають профіль “Психіатрія”, “Дитяча психіатрія”, “Неврологія”, “Дитяча неврологія”.

Рецепти на препарати, що призначають при розладах психіки та поведінки, виписують психіатри та дитячі психіатри.

Якщо ви виїхали зі своєї громади і ще не знайшли аптеки, що працюють за програмою “Доступні ліки”, ви можете зателефонувати до контакт-центру Національної служби здоров’я України за номером ?? 16-77 та отримати консультацію за цим та іншими питаннями, що стосуються отримання ліків.

Щоб дізнатись більше, підписуйтесь на сторінку Радниці – уповноваженої з безбар’єрності Тетяни Ломакіної за посиланням: https://www.facebook.com/bezbariernist



     

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь