Пошук

Увага! Американський білий метелик

Дата: 16.06.2022 16:44
Кількість переглядів: 335

Небезпечний шкідник у південних і західних областях України, який являється карантинним об’єктом . Пошкоджує понад 140 видів деревних і чагарникових рослин. Породи, яким віддає перевагу — шовковиця, клен ясенелистий, волоський горіх, плодові дерева: яблуня, груша, слива, айва, черешня.

Гусениці АБМ  повністю об'їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Шість—вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити.  На данний час в приватному секторі,  в садах, а також лісосмугах , скверах, парках, лісах особливо на деревах шовковиці відмічається живлення гусениць шкідника І-ІІ віку, у гніздах,обвитих  павутиною.

гнізда, утворені личинками американського білого метелика

Відроджені гусениці скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. До третього й четвертого віків ведуть спільний спосіб життя, обплітаючи павутиною листя. Починаючи з п’ятого віку, розповзаються і переходять до одиночного способу життя. Грубе об’їдання листя характерне при розвитку гусениць більш старших віків. За систематичного пошкодження гусеницями різних віків рослини всихають та гинуть. Плодові та ягідні культури знижують урожайність або взагалі не плодоносять не тільки в рік сильного пошкодження, але і на наступний рік. Активні гусениці  вночі  та на світанку, вдень сидять на нижньому боці листка. Зі зниженням температури до 5 – 6 °С живлення припиняється. Без живлення гусениці можуть існувати до 15 діб.

В нашому регіоні шкідник розвивається у двох поколіннях. Гусениці, відроджені з однієї кладки яєць, можуть повністю оголити плодове дерево 10 – 15 річного віку.

Яйцями Американського білого метелика живляться клопи з родин Nabidae і Myridae, скорпіонові мухи, золотоочки, оси, туруни, павуки- всі вони являються природніми  ентомофагами.

Поширюється АБМ транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів (на пакувальному матеріалі). Переміщення повітряних течій досить часто сприяє перенесенню шкідника у великих кількостях на значні відстані.
Середня швидкість розповсюдження у країні становить 30—40 км на рік.

пошкодження  листка  личинками американського білого метелика

Для попередження розселення АБМ необхідно  регулярно проводити моніторинг  багаторічних насаджень. Агротехнічні заходи полягають у збиранні та знищенні гусениць та кладок яєць АБМ. Гілки з гніздами гусениць обрізають і спалюють. Одне не знищене гніздо дасть тисячі таких гнізд в наступному році.  Дуже важливо  видалити гніздо з гусеницями до  настання 5 –го віку личинкового циклу, поки вони не залишили гнізда. Для ліквідації вогнищ АБМ обробляють плодові сади та лісосмуги інсектицидами дозволеними до використання в Україні, дотримуючись правил техніки безпеки та охорони праці при роботі з пестицидами. У зоні поширення шкідника в населених пунктах, рекомендується застосування бактеріальних препаратів  та проведення агротехнічних заходів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь