Пошук

У звільнених від російських військ регіонах України відновлюється інфраструктура – Кирило Тимошенко

Дата: 13.04.2022 13:53
Кількість переглядів: 277

Новини 

У звільнених від російських військ регіонах України відновлюється інфраструктура – Кирило Тимошенко

   editor

Почалося відновлення населених пунктів у семи областях України, де повністю або частково припинені бойові дії. Про це повідомив на брифінгу заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

За його словами, вже зібрано дані щодо руйнувань із цих регіонів. На території Житомирської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей розташовано понад 6 тис. населених пунктів. З них майже 1,5 тис. перебували під окупацією.

«У 38% населених пунктів уже активували роботу органів місцевого самоврядування та їхніх виконавчих органів», – зазначив заступник керівника Офісу Президента.

Усього, за його словами, розміновано 168 населених пунктів із тих, що перебували під окупацією.

Відкрито тимчасовий насипний міст у Романівці, що з’єднує Ірпінь, Бучу, Гостомель, Ворзель із Києвом. Роботи тривали п’ять днів і велися цілодобово, повідомив Кирило Тимошенко.

Частина Харківської області залишається окупованою, там тривають бої. Проте, як розповів заступник керівника Офісу Президента, на дорозі M-03 від Харкова до звільненого Чугуєва триває прибирання залишків знищеного окупантами цивільного транспорту та ворожої військової техніки. На трасі М-18 Мерефа – Лозова проводять ямковий ремонт. Цими дорогами пролягають евакуаційні маршрути з регіону.

Сумщина також активно відновлює інфраструктуру.

За словами Кирила Тимошенка, у Сумах комунальники, місцеві жителі та волонтери здійснюють санітарне очищення вулиць, вивозять сміття. У домівках мешканців двох районів Тростянця та села Люджа вже є світло. В Охтирці підключають житлові будинки до водопостачання.

На Чернігівщині розпочато влаштування тимчасових переправ біля сіл Смолин та Якубівка, зазначив він.

Крім того, заступник керівника Офісу Президента повідомив, що вже майже тиждень ведуться відновлювальні роботи на Житомирській трасі: її прибирають, розчищають від понівечених автівок і техніки, паралельно демонтують зруйнований міст поблизу Стоянки та споруджують тимчасову переправу. Будують і тимчасові переправи через річки Грезля та Ірша Коростенського району. Здійснюється розмінування села Веселівка.

На території Київської області, за інформацією Кирила Тимошенка, працює 128 штабів Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Тринадцять сіл і міст Херсонщини отримали гуманітарну допомогу. Роботу гуманітарних штабів розпочато на території 95 населених пунктів. Її організовують обласні військові адміністрації спільно з ДСНС.

Заступник керівника Офісу Президента зазначив, що також відновлюють критичну інфраструктуру у звільнених від російських військ регіонах: газове забезпечення, постачання електроенергії, водопостачання та водовідведення, послуги мобільного зв’язку та інтернету; поновлено роботу АЗС у понад 300 населених пунктах.

«Відновлюють роботу медичні заклади, аптеки, продовольчі крамниці, ЦНАПи, заклади середньої освіти, виші, банки, відділення Укрпошти. Опрацьовується й загальна кількість пошкоджених об’єктів у звільнених областях», – повідомив він.

Кирило Тимошенко нагадав, що з резервного фонду буде виділено перший мільярд гривень на відновлення. Кабінет Міністрів України вже ухвалив рішення надати кошти на ліквідацію наслідків воєнних дій: Київська область отримає 400 млн грн, Чернігівська область – 250 млн грн, Сумська область – 250 млн грн, Житомирська область – 100 млн грн.

«Поточні ремонтні роботи розпочато в багатьох населених пунктах, впродовж місяця-півтора розраховуємо їх завершити», – сказав заступник керівника Офісу Глави держави.

За його словами, на сьогодні через «Дію» зареєстровано 66 тис. заявок щодо пошкодженого або знищеного майна.

Кирило Тимошенко зазначив, що найближчим часом буде розпочато будівництво житла для тимчасово переміщених осіб.

«Щодня працюємо, щоб українці якомога швидше повернулися до своїх міст і звичного життя», – наголосив він.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь