Пошук

Одеська ОДА: цінова ситуація в регіоні – на контролі Одеської облдержадміністрації

Дата: 02.02.2022 17:03
Кількість переглядів: 218

 


В ході чергової селекторної наради, яку з головами районних державних адміністрацій, районних рад і територіальних громад Одеської області в режимі онлайн провів голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький, було обговорено актуальне питання щодо державного регулювання цін на соціально значущі продовольчі товари.

«З початку поточного року Урядом України було внесено зміни до чинних нормативних документів щодо запровадження карантинних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, зокрема, у питанні державного регулювання цін на окремі продовольчі товари. Так, на період дії карантину запроваджено державне регулювання цін на продовольчі товари, що мають істотну соціальну значущість, а саме на хліб житньо-пшеничний, батон, крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби вітчизняного виробництва (з борошна пшеничного вищого ґатунку), молоко пастеризоване жирністю 2,5%, олію соняшникову, яйця курячі категорії С1, птицю (тушки курячі), масло вершкове жирністю 72,5% (з урахуванням рекламних, маркетингових, логістичних послуг, а також послуг з підготовки, обробки, пакування тощо) – шляхом встановлення граничного рівня торгової надбавки у розмірі не вище 10% до оптово-відпускної ціни. У разі порушення суб’єктами господарювання зазначених нормативних вимог встановлено відповідальність у вигляді вилучення у порушника в доход державного бюджету суми необґрунтовано одержаної виручки та штрафу у такому ж розмірі. Повноваження щодо здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін покладено на Держпродспоживслужбу та її територіальні підрозділи», – зазначила заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Лілія Круковська.

Враховуючи норми чинного законодавства України щодо порядку здійснення місцевого самоврядування виконавчим органам сільських, селищних та міських рад делеговано повноваження контролю за дотриманням цін та тарифів, що вказує на необхідність всебічного об’єднання зусиль представників місцевого самоврядування, ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області та Одеської облдержадміністрації задля забезпечення стабілізації цінової ситуації на основні продовольчі товари в Одеському регіоні.

«Невід’ємною складовою цієї роботи є здійснення моніторингу цін на зазначені соціально значущі продовольчі товари з метою встановлення фактів їх завищення цін та вжиття відповідних заходів відносно підприємств-порушників, при чому однією з підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) є звернення посадових осіб органів місцевого самоврядування про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства» - відзначила Лілія Круковська.

На разі, зі її інформацією, державне регулювання цін на соціально значущі товари здійснюється шляхом декларування їх зміни: за 30 днів до початку застосування нової роздрібної ціни у разі її збільшення на 15% і більше, за 14 днів – у разі збільшення на 10 – 15%, за 3 дні – у разі збільшення на 5 – 10%.

«Декларування змін роздрібних цін здійснюється в електронному вигляді шляхом безоплатного внесення відповідних відомостей до Реєстру роздрібних цін на товари через офіційний веб-сайт Держпродспоживслужби. Будь-яку інформацію щодо незаконного підвищення роздрібних цін на соціально значущі товари можливо повідомити до ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області за адресою: м. Одеса, вул. 7-ма Пересипська, 6, електронною поштою gu@odessa.consumer.gov.ua або телефоном (048)716-13-01»- поінформувала учасників селекторної наради заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Лілія Круковська.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь