Пошук

ОДЕСЬКА ОДА: НА СЕЛЕКТОРНІЙ НАРАДІ В ОДЕСЬКІЙ ОДА ОБГОВОРИЛИ ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЛЕЖНОГО НАДАННЯ ПОСЛУГ У СОЦІАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ ДЛЯ ОСІБ ПОХИЛОГО ВІКУ

Дата: 24.11.2021 14:02
Кількість переглядів: 207

В ході селекторної робочої наради, яку в режимі онлайн з головами райдержадміністрацій, районних рад, територіальних громад та міст обласного значення провів голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький, було розглянуто та обговорено питання щодо якості та умов надання послуг у стаціонарних відділеннях для осіб похилого віку (включаючи відповідність вимогам пожежної безпеки та санітарних норм).

«На виконання відповідних цьогорічних доручень Прем’єр-міністра України та голови Одеської облдержадміністрації створено відповідні регіональну та місцеві робочі групи з питань виявлення та перевірки функціонування надавачів соціальних послуг державного та недержавного сектору (стаціонарні відділення для постійного або тимчасового проживання для осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, осіб з груп ризику) на відповідність умов пожежної безпеки, санітарних норм та умов праці цих закладів Критеріям діяльності надавача послуг, затверджених Кабінетом Міністрів України 03.03.2020. До складу зазначених груп увійшли спеціалісти з питань соціальних послуг управлінь соціального захисту населення, фахівці з соціальної роботи територіальних органів влади, Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Держпродспоживслужби та Держпраці. Відповідність зазначеним вимогам є підставою для включення до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг (через звернення до Департаменту соціальної та сімейної політики ОДА), проте у разі виявлення невідповідностей чинним нормативним вимогам має бути вжито заходів для припинення такої протиправної діяльності», – зазначила директор Департаменту соціальної та сімейної політики ОДА Тетяна Дементьєва.

На сьогодні в Одеській області 122 установи (46 державної та 76 недержавної форм власності) надавачів соціальних послуг, що надають послуги з догляду, проживання, перебування громадян похилого віку, осіб з інвалідністю та інших громадян групи ризику. При цьому в ході виїздів робочими групами, створеними в містах обласного значення та територіальних громадах, з’ясовано, що за 26-ти з 76-ти адрес недержавних закладів відповідні організації відсутні. Станом на 15.11.2021 встановлено, що з 50-ти фактично працюючих недержавних установ 19 внесено до зазначеного Реєстру, 17 знаходяться на різних етапах процедури внесення до нього, 2 виявлено невідповідними чинним нормативним вимогам.

Також Тетяна Дементьєва зазначила, що за інформацією ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області найбільш поширені порушення, що було виявлені в ході перевірок – це недотримання протиепідемічних заходів (зокрема, відсутність антисептиків, засобів індивідуального захисту, запасів миючих та дезінфікуючих засобів); технічний стан приміщень, що не відповідає вимогам державних будівельних норм (включаючи відсутність природного освітлення); відсутність контролю за належною організацією харчування на харчоблоках тощо.

Окремо директор Департаменту соціальної та сімейної політики ОДА закцентувала увагу на деяких існуючих ускладненнях процесу виявлення відповідних порушень та їх якнайшвидшого усунення: «Згідно з чинним законодавством позапланові перевірки можуть здійснюватися за дорученням Прем’єр-міністра України або по зверненню суб’єкта господарювання, що унеможливлює здійснювати оперативне реагування на виявлену інформацію щодо порушень з боку таких суб’єктів. Тож виникає необхідність законодавчого надання можливості проводити позапланові перевірки суб’єктів господарювання у відповідній сфері за дорученнями голів обласних державних адміністрацій або за рішеннями регіональних комісій з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Це надасть можливість оперативно вирішувати питання проведення перевірок для усіх членів робочих груп на місцях та збереження життя людей, які проживають в таких закладах».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь