В ОДЕСІ ПРОЙШЛА МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «АДМІНІСТРАТИВНА ПРОЦЕДУРА: НОВА СТОРІНКА У ВІДНОСИНАХ ДЕРЖАВИ, ГРОМАДЯН ТА БІЗНЕСУ»

Дата: 24.10.2021 21:51
Кількість переглядів: 289

Фото без опису

Новини 

В ОДЕСІ ПРОЙШЛА МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «АДМІНІСТРАТИВНА ПРОЦЕДУРА: НОВА СТОРІНКА У ВІДНОСИНАХ ДЕРЖАВИ, ГРОМАДЯН ТА БІЗНЕСУ»

   Пресс служба

Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький взяв участь в Міжнародній конференції «Адміністративна процедура: нова сторінка у відносинах держави, громадян та бізнесу», що об’єднала правників, суддів, національних та іноземних експертів і представників влади та пройшла на базі П’ятого Апеляційного Адміністративного Суду.

Фото без опису

В умовах карантинних обмежень, значна кількість учасників мала можливість долучитися до заходу в онлайн-режимі, а до офлайн-участі запросили виключно тих, хто вакцинований і має сертифікат про повну вакцинацію.

«Не викликає сумнівів необхідність законодавчого врегулювання процедурних відносин між суб’єктами владних повноважень та приватними чи юридичними особами. Саме з цією метою розроблено законопроект про адмінпроцедуру, що унеможливить бюрократизацію в органах влади, зробить взаємодію зручною та передбачуваною, а рішення – збалансованими» – наголосив голова П’ятого Апеляційного Адміністративного Суду Олександр Джабурія відкриваючи конференцію.

Фото без опису

Голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький разом  народним депутатом Ларисою Білозір та заступником Міністра юстиції України Олександром Банчуком взяв участь в панельній дискусії на тему «Як змінить Закон про адміністративну процедуру модель та принципи врядування в Україні та які вигоди від його впровадження?».

«З урахуванням мого досвіду роботи, абсолютно погоджуюся в тому, що це має бути закон про закони! Адже відповідно до Конституції місцеві державні адміністрації на тій території де діють, забезпечують законність, свободи та права громадян. І як це забезпечити? У нас на сьогодні більше 800 законів працює, маємо – десятки тисяч підзаконних актів. І я, будучи народним депутатом, коли тиснув кнопку і віддавав свій голос за той чи інший закон, завжди читав висновки науково-експертного управління Верховної Ради. А зараз відчуваємо, що є цей величезний масив законодавства, та при цьому деякі процедури не є прозорими та доступними для громадян, і більше того, навіть виконавчі органи влади багато чого не розуміють в тому де і як застосовувати ці закони. А як же при цьому  застосувати законність, правопорядок свобод і прав громадян? У нас є зобов’язання при угоді з Європейським Союзом саме врегулювати відносини органів влади з приватними фізичними і юридичними особами. То ж у мене тоді виникає питання до юристів: як в нас форма державного управління сьогодні? В Конституції чітко виписано – парламентсько-президентська, а по факту? Яка форма територіального устрою? Унітарна. Але ми мали унітарну, і що отримали? Форма державно-правового режиму – тут можна дискутувати, але є питання. Мені здається, що допоки ось ці базові речі, не врегулює Конституція, нам буде дуже важко вирішувати питання виконання законів, дотримуватись порядку підготовки нормативно-правових актів, їх прийняття, юридичної техніки, як говорять юристи, а саме головне – порядку тлумачення цих законів» – сказав виступаючи на конференції голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Фото без опису
Фото без опису

На думку голови облдержадміністрації, реформа диджиталізації і цифровізації може стати певним підґрунтям, яке покращить роботу органів влади і працювати за допомогою «цифри» можна буде чітко по закону.

«Виконуючи основні функції (політичні, економічні, соціальні та інші), ми повинні посилатися в першу чергу на закони, але ще раз повторююсь, що якість прийняття цих законів, їх політична доцільність в більшій частині призводить саме до тих проблем, які ми відчуваємо в спілкуванні між владою, громадянами та бізнесом. То ж певен, що треба прийняти, врешті-решт, той закон про закони, який чітко буде давати можливість чиновнику брати на себе відповідальність, і нести цю відповідальність перед судом і людьми» – додав Сергій Гриневецький.

Фото без опису
Фото без опису

 

Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь