СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПЛАХТІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ІНФОРМУЄ

Дата: 02.05.2023 11:04
Кількість переглядів: 79

 

Фото без опису

 

 

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ БАЖАЮЧИХ СТАТИ БАТЬКАМИ ДЛЯ ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ

Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає все актуальнішою та болючішою темою для сучасного суспільства. Але завдяки політиці нашої держави, пріоритети надаються не збільшенню кількості інтернатних закладів, а розвитку сімейних форм виховання дітей.

Громадяни, які вирішили прийняти дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, в свою родину, мають право обрати окремий вид сімейної форми виховання: усиновлення, опіка (піклування), прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу, патронат над дитиною.

Кожна форма виховання має свої особливості, спільні та відмінні критерії.

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах сина або доньки, що здійснюється на підставі рішення суду.

Опіка та піклування – влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів.

Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Усиновлення визнане в Україні найпріоритетнішою формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Усиновленню підлягають діти у віці від 2 місяців до 18 років, які мають встановлений статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Усиновлені діти прирівнюються до рідних дітей, а усиновителі мають статус батька та матері.

Що необхідно зробити, щоб усиновити дитину?

Крок 1. Звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання.

Крок 2. Підготувати необхідний пакет документів:

  • копія паспорта громадянина України;
  • довідка про заробітну плату за останні шість місяців;
  • копія свідоцтва про шлюб;
  • висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за відповідною формою;
  • довідка про наявність чи відсутність судимості;
  • копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  • довідка про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з рекомендаціями щодо кількості, віку та стану здоров’я дітей, яких може усиновити заявник.

Крок 3. Очікувати результатів перевірки поданих документів.

Крок 4. Ознайомлення з інформацією про дітей, які можуть бути усиновлені.

Крок 5. Отримання направлення для знайомства та встановлення контакту з дитиною.

Крок 6. Знайомство та встановлення контакту з дитиною.

Крок 7. Отримання висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

Крок 8. Подання заяви та документів до суду щодо розгляду справи про усиновлення.

Крок 9. Отримання рішення суду про усиновлення дитини.

Крок 10. Оформлення нового свідоцтва про народження дитини в органах РАЦСу за місцем реєстрації народження дитини.

Крок 11. Передача дитини усиновлювачам в присутності працівника служби у справах дітей.

Кандидатами в усиновлювачі не можуть бути особи, які: обмежені у дієздатності; визнанні недієздатними; позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини; перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері; зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу); страждають на хвороби, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я; є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини; були засуджені за кримінальні правопорушення проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших кримінальних правопорушень; за станом здоров’я потребують постійного стороннього догляду; є особами без громадянства; перебувають у шлюбі з особою, яка не може бути усиновлювачем.

Переважне право серед кількох осіб, які бажають усиновити одну й ту ж дитину, надається: громадянам України; громадянам в сім’ї яких виховується дитина; особі, яка є чоловіком матері, дружиною батька дитини, яка усиновлюється; громадянам, які усиновлюють кількох дітей, які є братами, сестрами; родичам дитини; подружжю – перед одинокою особою.

Усиновлювачі мають право:

  • змінити прізвище, ім’я, по батькові дитини, дату народження, місце народження;
  •          бути записаними у Книзі реєстрації народжень матір’ю, батьком дитини;
  • усиновлювач має право на таємницю усиновлення;
  •           право на отримання одноразової оплачуваної відпустки тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів – при усиновленні двох і більше дітей) без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини (якщо усиновлювачами є подружжя − одному з них на їх розсуд);
  • право на грошову допомогу при усиновленні дитини у розмірі, встановленому для виплати допомоги при народженні дитини. У разі усиновлення двох і більше дітей допомога надається на кожну дитину. Допомога при усиновленні дитини призначається на підставі рішення про усиновлення.

З питань сімейних форм виховання та влаштування дітей громадяни ви можете звернутися до служби у справах дітей Плахтіївської сільської ради, за адресою: с.Плахтіївка, вул.Сонячна, 126.




     
  •  

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь