РЕАБІЛІТАЦІЯ ТА ІНТЕГРАЦІЯ ВЕТЕРАНІВ У ЦИВІЛЬНЕ ЖИТТЯ: ВИКЛИКИ, МОЖЛИВОСТІ, РІШЕННЯ

Дата: 26.12.2022 09:20
Кількість переглядів: 92

Фото без опису

 

Вже зараз гостро стоїть необхідність напрацювання системи реабілітації для повернення наших захисників до цивільного життя, успішної інтеграції та реалізації в мирних умовах. Процес накопичення матеріальної бази, розбудови інфраструктури, підготовка кадрів займає певний час, інколи на навчання відповідних фахівців потрібні місяці і навіть роки. А тому держава веде активну роботу в цьому напрямі вже зараз.

21 грудня під час конференції «Сучасна ветеранська політика: вимір перемоги», ініційованої Міністерством у справах ветеранів України, говорили про різні аспекти життя і потреб ветеранів. Захід пройшов у форматі презентацій та діалогу учасників. В ньому взяли участь представники Уряду та місцевих ОВА, міжнародні партнери, представники громадських та волонтерських об’єднань, ветерани та рідні загиблих воїнів. Модерувала захід Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

«Нині активно співпрацюємо з партнерами для того, щоб наші захисники, герої, ветерани отримали необхідну допомогу як психологічну, так і фізичну реабілітацію. І мова навіть не про те, щоб створити в кожній області чи навіть громаді реабілітаційний центр. Нам необхідно побудувати систему, яку, до речі, МОЗ створює з 2014 року, з моменту початку війни. Вже тоді система охорони здоровʼя почала реагувати на ці виклики. Звичайно, зараз маємо значно більші масштаби», – сказав у своєму виступі перший заступник Міністра охорони здоровʼя Олександр Комарід.

Він зазначив, що Закон України «Про реабілітацію у сфері охорони здоровʼя» був прийнятий ще у 2020 році, постанова № 1268 «Питання організації реабілітації у сфері охорони здоров’я» – у 2021, тобто ще до повномасштабного вторгнення. Даною постановою затверджено:

порядок організації надання реабілітаційної допомоги у сфері охорони здоров’я;

типове положення про реабілітаційне відділення, підрозділ;

типове положення про мультидисциплінарну реабілітаційну команду.

Реалізація акта забезпечує впровадження ефективної системи реабілітації на основі доказової медицини та єдиних стандартів і правил з урахуванням Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я, яка надається з перших днів травми, захворювання та незалежно від наявності чи відсутності статусу особи з інвалідністю та покращить доступність послуг з реабілітації у сфері охорони здоров’я для пацієнтів.

Також набув чинності наказ МОЗ «Про затвердження Порядку надання психіатричної допомоги мобільною мультидисциплінарною командою», покликаний удосконалити організацію та забезпечення потреб у послугах із надання психіатричної допомоги у громаді. Поліпшення доступності допомоги має відбуватися через децентралізацію та розвиток позастаціонарних форм надання спеціалізованої допомоги, реорганізацію процесу надання допомоги в закладах охорони здоров’я на рівні вторинної медичної допомоги та впровадження чіткого механізму перенаправлення між наявними службами, розвитку мультидисциплінарних команд та міжгалузевої співпраці.

Під час конференції заступник Міністра нагадав, що за ініціативи МОЗ в жовтні ц. р. було розширено програму реімбурсації на лікарські засоби, які використовуються для лікування розладів психіки та поведінки й епілепсії. Розширена програма реімбурсації дозволяє отримати необхідні ліки за електронним рецептом безоплатно або з незначною доплатою.

Це було зроблено у відповідь на виклики воєнного часу. Також розглядається можливість розширити програму реімбурсації на знеболювальні препарати, що також зумовлено війною.

За словами Олександра Комаріди, наданню реабілітації та психосоціальної підтримки ветеранам приділятиметься особлива увага найближчі роки. Так, питання надання спеціалізованої медичної допомоги, послуг з реабілітації в сфері охорони здоров’я та психологічної підтримки ветеранам війни та членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України, внутрішньо переміщеним особам включено до пріоритетних напрямів розвитку сфери охорони здоров’я на 2023-2025 роки.

З метою забезпечення населення необхідною реабілітаційною допомогою та скерування осіб, які потребують реабілітаційної допомоги на реабілітаційних маршрутах, МОЗ розроблено проект наказу «Про затвердження Порядку організації надання реабілітаційної допомоги на реабілітаційних маршрутах», який наразі погоджується із зацікавленими сторонами.

Медична евакуація

Відповідно до постанови КМУ від 05.04.2022 р. № 411 «Про забезпечення організації направлення осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, на лікування за кордон» направленню для лікування за кордон з метою отримання медичної та/або реабілітаційної допомоги підлягають особи із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалі у зв’язку з військовою агресією рф проти України, за умови наявності висновку про необхідність направлення на лікування за кордон та письмового підтвердження готовності закладу охорони здоров’я іноземної держави на безоплатній основі прийняти на лікування постраждалих військовослужбовців.

Детальніше про алгоритм медичної евакуації в закордонні лікарні – за посиланням.

Станом на 30 листопада 2022 року евакуйовано 1118 військовослужбовців.

Потреба в лікуванні травм (переважно внаслідок мінно-вибухових уражень) – основна причина медичної евакуації як серед військовослужбовців, так і серед цивільних громадян.

Про медичне забезпечення

Відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» створено новий механізм фінансування надання медичних послуг та лікарських засобів, зокрема шляхом переходу на оплату з державного бюджету медичних послуг і лікарських засобів, що входять до програми медичних гарантій медичного обслуговування населення.

Забезпечення якісним медичним обслуговуванням ветеранів за програмою медичних гарантій здійснюється у тих закладах охорони здоров’я, які уклали договір про медичне обслуговування населення із Національною службою здоров’я України (далі – НСЗУ).

МОЗ, аналізуючи роботу закладів, які законтрактовані з НСЗУ та надають реабілітаційну допомогу, визначило перелік закладів охорони здоров’я, які на території області спроможні забезпечити надання якісних послуг із реабілітації в сфері охорони здоров’я, серед яких 23 госпіталі ветеранів війни.

Наразі госпіталі для ветеранів війни фінансуються за рахунок місцевих бюджетів та шляхом укладення договорів з НСЗУ. Ще три госпіталі фінансуються коштами МОЗ України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь