УКРАЇНА ОТРИМАЄ ВІД ЄС ДОПОМОГУ НА СУМУ В ПОНАД 600 МЛН ЄВРО ДЛЯ ПІДТРИМКИ НАСЕЛЕННЯ ТА ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ВІЙНИ

Дата: 06.09.2022 16:36
Кількість переглядів: 137

Фото без опису

 

Сьогодні, 5-го вересня в межах засідання Ради асоціації Україна-ЄС, в якій бере участь українська делегація на чолі з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем підписно дві угоди про надання підтримки України в умовах війни на загальну суму у понад 600 млн євро. Угоди підписали Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина з боку України та в.о. голови Групи підтримки України, заступниця Генерального директора Директорату з питань добросусідства та розширення Єврокомісії Катаріна Матернова від імені ЄС.

«ЄС стоїть пліч-о-пліч з Україною, яка більше шести місяців героїчно протистоїть повномасштабній війні росії. Вдячні за непохитну підтримку українських громадян.  Діємо разом для посилення стійкості України, нашої економіки, а також для допомоги кожному українцю в умовах цієї жорстокої війни на винищення», – сказала Ольга Стефанішина.

Перша угода передбачає бюджетну підтримку ЄС Україні на сумму 500 млн євро для зменшення вразливості та підвищення продовольчої безпеки України через підтримку постраждалого населення та сільськогосподарського виробництва. Кошти спрямують на підсилення можливостей Уряду щодо задоволення потреб населення, які не покриваються гуманітарною допомогою та механізмом цивільного захисту.

Зокрема укладена Угода сприятиме:

  • забезпеченню житлом внутрішньо переміщених осіб, а також осіб, що повернулись додому;
  • продовольчій безпеці та економічній стійкості країни шляхом забезпечення безперебійного виробництва сільськогосподарської та харчової продукції, підтримки доступу малих фермерських господарств до оборотного капіталу;
  • сталому функціонуванню державних інституцій;
  • усуненню обмежень для зовнішнього фінансування шляхом збільшення фіскального простору, прозорості бюджету та зниження операційних витрат, тощо.

Друга угода є додатковою до Угоди про фінансування Програми ЄС з підтримки України в надзвичайній ситуації, що зокрема передбачає збільшення обсягів грантової підтримки на суму 122 млн. євро для органів державної влади, місцевого самоврядування та громадських організацій.

«Війна продовжує завдавати руйнувань життю людей, інфраструктурі та економіці України. Наближення зимового періоду несе додаткові загрози. Відтак, підписані сьогодні Угоди – це можливість для отримання додаткової фінансової, технічної та іншої допомоги ЄС Україні.  Вдячні ЄС за лідерство та такі важливі рішення», – зазначила Ольга Стефанішина.

Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь