БОРЕМОСЯ З ЛУЧНИМ МЕТЕЛИКОМ ЕФЕКТИВНО І БЕЗПЕЧНО

Дата: 27.07.2022 14:18
Кількість переглядів: 158

Фото без опису

Територіальні підрозділи 

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

   editor

Шановні жителі Білгород – Дністровського району! 

БОРЕМОСЯ З ЛУЧНИМ МЕТЕЛИКОМ ЕФЕКТИВНО І БЕЗПЕЧНО

        В результаті життєдіяльності лучного метелика можуть спостерігатися пошкодження різного характеру: порушення квіток, плодів, стебел, кореневої системи. З культурних рослин найбільш цікавими для лучного метелика є бобові, цукровий буряк, кукурудза, баштанні культури та соняшник. Крім культурних рослин шкідник може поїдати дикорослі. В умовах масового розмноження та браку їжі, від лучного метелика можуть страждати дерева і чагарники.

        В нашій зоні протягом сезону, як правило, можна спостерігати три покоління лучного метелика. Перше покоління розвивається в основному та різнотрав’і в лісосмугах та може завдати шкоди на ранніх етапах розвитку сільськогосподарських культур по краю поля. Друге покоління відрізняється високим апетитом і завдає відчутної шкоди тим культурам, які ще знаходяться на стадії розвитку в основному це просапні, бобові культури, овочі та багаторічні трави. Розвиток третього покоління припадає головним чином на період, коли тканини рослин стають непридатними для харчування гусені.

За прогнозом можливої загрози від шкідника проводять захисні заходи:

  • весною посіви багаторічних трав, які в зоні інтенсивного землеробства є основними резерваторами лучного метелика, боронують важкими боронами.
  • культури, які найбільше пошкоджуються гусіню першого покоління (буряки, соняшник, кукурудза, льон та інші), висівають в оптимальні строки із застосуванням оптимальних норм добрив. Розвинуті рослини стійкіші проти пошкодження гусеницями.
  • культури на зелений корм і сіно з великою кількістю яйцекладок та гусіні молодших віків, де застосування інсектицидів недопустиме, краще скосити на сінаж або силос, а стерню зразу ж після збирання обробити інсектицидами. Багаторічні бобові трави (конюшина, люцерна) і навіть насінники встигають відрости, і втрати від пошкоджень будуть незначні.
  • на початку відкладання яєць метеликами, якщо сприятливі погодні умови (оптимальна вологість повітря) випускають трихограму. Норми її випуску в кожному конкретному випадку встановлюють залежно від чисельності метеликів, їх плодючості та життєздатності трихограми. Випускають її в 2–3 прийоми з інтервалами між випусками 4–5 днів, оскільки період відкладання яєць метеликами тривалий.
  • на посівах кукурудзи, проса та інших злакових культур обробка проти гусениць першої генерації збігається із строками хімічного виполювання бур’янів гербіцидами. Ці роботи можна провести одночасно.
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь